
Sağlıklı Adımlar 2019-2020 Eğitim Semineri Gerçekleştirildi
Nestlé’nin 2012 yılında Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle başlattığı Sağlıklı Adımlar Projesi’nin 2019-2020 dönemi 5-7 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen temsilci öğretmen eğitim semineriyle başladı. 7 yılda 15 ilde 86 bin öğrenci ve 172 bin veliye ulaşan proje, yeni dönemde Van ve Kars illerinin eklenmesiyle 17 ilde sürdürülecek. Aynı zamanda, 2019-2020 döneminde devreye giren “yaygınlaştırma” projesi de illerde uygulanmaya başlanacak. Böylelikle projenin uygulanacağı okul sayısı 86’dan 172’ye çıkacak. Çocuklar başta olmak üzere öğretmenler ve ebeveynleri içeren geniş bir hedef kitlede dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında farkındalık oluşturmak amacıyla yürütülen proje ile bir yılda yaklaşık 30 bin çocuk ve 60 bin veliye ulaşılması hedefleniyor.
Yaşam kalitesini artırmak ve daha sağlıklı bir geleceğe katkıda bulunmak amacı ile çalışmalarını yürüten Nestlé’nin, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle yürüttüğü Sağlıklı Adımlar Projesi, Nestlé’nin dünya çapında bugüne kadar 86 ülkede 20 milyon çocuğa ulaştığı “Nestlé for Healthier Kids – Daha Sağlıklı Çocuklar için Nestlé” programının bir parçası olarak, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında farkındalığını geliştirmeyi ve doğru alışkanlıklar kazandırmayı amaçlıyor.
Projenin, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı uygulamaları 5-7 Kasım 2019 tarihlerinde İstanbul Silence Otel’de düzenlenen temsilci öğretmen eğitim semineriyle semineriyle başladı.
Akademisyenlerden eğitim alan öğretmenler okullarındaki öğretmen ve velileri bilgilendirecek
Eğitimler proje paydaşları olan akademisyenler tarafından verildi. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, fiziksel aktivite konusunda ise Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet İnan ile Dr. Saime ÇAĞLAK SARI projenin daha etkili uygulanması için temsilci öğretmenlere kapsamlı eğitimler verdi. Aynı zamanda bu yıl ilk defa Çevre Modülü de proje uygulamalarına eklendi ve öğretmenler “Geri Dönüşüm” konusunda eğitim aldılar. Bunun yanında bir önceki dönem hayata geçirdikleri yaratıcı uygulamalarla projenin etkililiğini artırarak “İyi Uygulamalar Paylaşımı” yarışmasında ilk üçe giren öğretmenler de deneyimlerini aktardı.
Sağlıklı Adımlar temsilci öğretmen eğitim seminerine 17 ilden 86 ilkokul öğretmeni ve yaygınlaştırma faaliyetlerinden sorumlu olacak 17 il koordinatörü katıldı. Öğretmenler okullarına döndüklerinde diğer üçüncü sınıf öğretmenlerine özel yapılandırılmış bir eğitim verecekler. Aynı zamanda öğrenci velileri için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında bir seminer düzenleyecekler. Eğitim öğretim dönemi boyunca uygulanacak projeyle ilkokul 3. sınıf öğrencilerine Hayat Bilgisi ile Beden Eğitimi ve Oyun derslerinde ulaşılacak.
Yeni proje illeri: Kars ve Van
Sağlıklı Adımlar projesi 2017-2018 eğitim öğretim dönemine kadar aralarında Adana, Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Konya, Mersin, Muğla, Ordu, Tunceli ve Şanlıurfa’nın bulunduğu 13 ilde 66 okulda uygulandı. 2018-2019 döneminde ise Samsun ve Gaziantep’in de eklenmesiyle il sayısı 15’e, okul sayısı ise 76’ya çıktı. Bu yıl Kars ve Van illerinin de eklenmesi ile proje 17 ili kapsamış oldu.
Projenin başladığı 2012 yılından bu yana 86 bin çocuk, 172 bin veli ve yaklaşık 3.000 öğretmene ulaşan Sağlıklı Adımlar projesinden, yaygınlaştırma okullarının da eklenmesi ile 30 bin öğrenci ve 60 bin velinin yararlanması hedefleniyor.
2018-2019 döneminde öğrencilerin bilgi artışı rekor seviyede arttı
Projenin hedef kitleler üzerindeki etkilerini saptamak üzere bağımsız bir araştırma firmasıyla projeye katılan öğrenci ve öğretmenlere her yıl eğitim dönemi öncesi ve sonrasında bir test uygulanıyor. 2.000 öğrenci ve 76 öğretmen ile yapılan 2018-2019 dönemi ölçme değerlendirme sonuçlarına göre, bu dönemde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularındaki bilgi artışı öğrencilerde yüzde 25, öğretmenlerde yüzde 34 olarak gerçekleşti. Öğrencilerdeki artış, 7 yıllık uygulama döneminin en yüksek pozitif bilgi artış oranı olarak dikkat çekti. 7 yılın ortalama ölçme değerlendirme sonuçlarına göre bilgi artış oranları ise öğrencilerde yüzde 19,6, öğretmenlerde ise yüzde 19,1 oldu.
Sağlıklı Adımlar projesiyle ilgili tüm bilgilere ve eğitim materyallerine www.saglikliadimlarprojesi.com adresinden ulaşılabiliyor.