
Çocuk Gelişimine Katkı Sağlayacak Sağlıklı 5 Tarif
Hamilelik itibariyle başlayan gelişim süreci çocuk dünyaya geldikten sonra ay ve yıl bazında devam eder. Dönemsel olarak da gelişimin farklı evreleri ortaya çıkar. İlk zamanlarda bebekler konuşmaları sadece dinlerken ilerleyen dönemlerde ufak ufak kelimeleri telaffuz etmeye başlar. Daha ilerleyen zamanda çevresini merak etmeye başlayarak etrafa dokunur ve ilgiyle izler. Çocuk büyüdükçe her yaşta farklı bir gelişim aşaması başladığı için doğru ve sağlıklı beslenme bu sürecin en önemli destekleyicisidir.
Çocuk Gelişimi Nasıl Takip Edilmelidir?
Çocuk gelişimi fiziksel, zihinsel ve duygusal boyutta dikkatle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Yaşa göre kilo, boy ve vücut gelişiminin yanında hafıza, hayal kurma, yaratıcılık, ifade etme gibi zihinsel ve duygusal sistemlerin de özenle izlenmesi gerekir.
Çocuğunuzun gelişimini takip ederken bir uzmandan yardım almanız çok önemlidir. Mümkünse çocuğu bebekliğinden itibaren tanıyan bir hekimin aşıları yapması ve gelişimi izlemesi sağlık periyodunun bilinmesi noktasında destekleyici olacaktır. 0-6 yaş arası çocuklarda psikolog veya pedagog eşliğinde zihinsel gelişim düzeyini tespit eden bazı testler vardır. Uzmanın uygun göreceği bu testleri yaptırarak olası sorunları önceden saptayıp gelecek için önlem alabilirsiniz. 6 yaş sonrasında da doktor kontrolleri azalacağı için doğru bilgiler ışığında çocuğunuzun gelişimini bireysel olarak izlemenizde fayda vardır.
Her çocuğun kendine özgü gelişim hızı olduğu için bu süreci başka çocuklarla kıyaslamadan takip etmeniz çocuğun psikolojisi açısından yararlı olacaktır. Konusunda uzman hekimin çocuk özelinde belirleyeceği takvime göre aşama aşama ilerlemeyi gözlemleyebilirsiniz.
Çocuk Gelişimine Katkı Sağlayacak Besinler
Gelişim sürecinde en önemli etkenlerden biri sağlıklı beslenmedir. Her besin grubundan yeterli ve dengeli miktarda alan çocuk doğru beslenme alışkanlığı kazanır. Özellikle gelişme döneminde vücudun ekstra ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yiyecekler yoluyla ya da hekimin önerdiği takviye gıdalarla desteklemelisiniz.
Büyümeyi ve gelişmeyi destekleyen besinlerden bazıları şöyledir:
· Yumurta
· Süt
· Et ve Balık
· Kuru yemişler
· Sebzeler
· Meyveler
· Pekmez
· Tam tahıllı
Hekiminiz önermedikçe kulaktan dolma bilgilerle ek gıda veya ilaçlar kullanmanız gelişimi negatif etkileyebilir. O nedenle her zaman bir uzman gözetiminde bu süreci yönetmelisiniz.
Çocuk Gelişimine Katkı Sağlayacak Tarifler
Evde yapılabilecek doğru ve sağlıklı tariflerle çocuğunuzun reddettiği yiyecekleri bile yemesini sağlayabilirsiniz. Çocuk gelişimine katkı sağlayacak tarifler şöyle sıralanabilir:
· Yumurta Dolması: Arzu edilen sayıda yumurtayı 13 dakika boyunca haşladıktan sonra ikiye bölün. Ortasındaki sarı kısımları çıkarıp ayrı bir tabağa alın. İnce doğranmış maydanoz, beyaz peynir ve bir çay kaşığı zeytinyağını karıştırın. Tercih ederseniz bu karışıma acısız baharatları da ekleyebilirsiniz. Ardından bu karışımı bir kaşık yardımıyla yumurtanın beyazlarına doldurun. Kahvaltının olmazsa olmaz yiyeceklerinden yumurtayı daha cazip hale getirmek için bu tarifi uygulayabilirsiniz.
· Köfteli Spagetti: 250 gr kıyma, bir adet rendelenmiş soğan, bir diş sarımsak, kıyılmış maydanoz, iki yemek kaşığı galeta unu ve çeşitli baharatları 10 dakika boyunca bir kapta yoğurun. Ardından hazırladığınız köfte harcından küçük bölümler kopararak top top yuvarlayın. Parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyarak 200 derecede pişirin. Köfteleri daha önceden haşlamış olduğunuz spagettilerin üzerine dizin. Ayrı bir kapta rendelenmiş iki adet domatesi bir diş sarımsak ve biraz zeytinyağı ile pişirin. Altını kapattıktan sonra üstüne bir tutam doğranmış fesleğen ve kekik ekleyin. Son olarak hazırladığınız bu sosu köftelerin ve spagettinin üzerine dökün. Bu tarif sayesinde çocuğunuz protein, karbonhidrat ve sebze gibi her gruptan besini aynı anda yiyebilir.
· Brokoli Çorbası: Bir adet orta boy brokoliyi yıkadıktan sonra küçük küçük doğradığınız iki adet patates, iki adet havuç ve bir adet soğanla birlikte tereyağında kavurun. Ardından üzerini iki parmak geçecek şekilde su ilave ederek kaynatın. Yeterli derecede pişen sebzeleri blenderdan geçirin. İçine iki yemek kaşığı krema, tuz ve tercihe göre karabiber ekleyerek karıştırıp çorbanızı son haline getirin. Çocuğunuz brokoli yemeyi sevmiyorsa bu tarifle yemesini kolaylaştırabilirsiniz.
· Kaşar Peynirli Patates Topları: Üç adet orta boy patatesi bir kapta haşlayın. Sıcak olan patatesleri ister rondoda isterseniz çatalla ezerek püre haline getirin. Patatesin içine iki kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri rendeleyin ve karıştırın. Arzu ederseniz kıyılmış maydanoz ya da dereotu da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Parçaları pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizdikten sonra üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek 180 derecede 20 dakika boyunca pişirin. Yanında söğüş şekilde hazırlanmış salatalık ve domatesle birlikte çocuğunuzun hem midesine hem de gözüne hitap edebilirsiniz.
· Meyveli Süt & Yoğurt: Beş adet çileği rondodan geçirerek püre haline getirin. Ardından yedi yemek kaşığı yoğurdu veya bir bardak sütü ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyerek yeniden karıştırın. Arzu ederseniz yoğurdun üstünü parça meyvelerle süsleyebilirsiniz. Çocuğunuzun tercihine göre bu tarifi muz, kivi, ananas gibi farklı meyvelerle de yapabilirsiniz. Özellikle sütü ve yoğurdu sade halde yemeyen çocuklar için bu tariften yararlanabilirsiniz.
Çocuğunuzun doğru beslenmesi için daha fazla öneriye ihtiyaç duyarsanız Sağlıklı Yemek Tarifleri bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Birbirinden lezzetli tariflerle çocuğunuz için her güne ayrı sürprizler hazırlayabilirsiniz.