
Çocukların Gücüne Güç Katacak Besinler
Hemen hepimiz çocuklarımızın mümkün olduğunca güçlü ve sağlıklı bünyelere sahip olmalarını, gelişim çağlarına uygun biçimde büyümelerini isteriz. Doğru yiyeceklerle ve dengeli şekilde beslenmelerini, hayata iyi bir başlangıç yapmalarını arzu ederiz. Fakat özellikle de çok küçük çocuklar için bu isteklerimizi gerçeğe dönüştürmek sanıldığı kadar kolay değildir.
Ancak zorlukların üstesinden gelmek elbette mümkün… Hem küçük çocukların besleyici öğünler yemelerini sağlayabilecek öneriler hem de 7-8 yaş okul çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmelerine yardımcı olacak kritik bilgiler yazının devamında…
KÜÇÜK ÇOCUKLARA NEYİ NASIL YEDİRMELİYİZ?
Demir zengini besinler güç verir
Demir, çocukların fiziksel büyüme ve gelişiminde ciddi bir role sahiptir. Her şeyden önce demir, kırmızı kan hücreleri yoluyla oksijenin vücutta dolaşmasını sağlar. Kasların bu oksijeni depolamasına ve kullanmasına yardımcı olur. Böylece beyin gelişiminde ve öğrenme sürecinde etkin bir görev üstlenir. Çocuklarınıza kırmızı et, hindi, lahana, brokoli, fasulye ve baklagiller gibi demir bakımından zengin besinler yedirebilir, onların demirin gücünden en iyi şekilde faydalanabilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Sebzeleri cazip hale getirin
Sebzeler nerdeyse hepimizi şaşırtan boyutları, şekilleri, renkleri ve dokularıyla yaşamsal önem taşıyan vitamin ve mineraller içerir. Beslenmede büyük önem taşıyan sebzeleri renkli ve eğlenceli sunumlarla çocuklarınız için cazip hale getirebilirsiniz.
Tam tahıllara daha fazla yer açın
Tam tahıllar eşsiz lif kaynaklarıdır. Vücudumuzda yavaş bir biçimde sindirilerek daha uzun süre tokluk hissetmemizi sağlar; kabızlık ve ishalden uzak kalarak daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmamıza destek olurlar. Ayrıca kilo yönetimine yardımcı olabilir ve gelecekte kalp hastalıklarının görülme riskini azaltabilirler.
Tam tahıllar ayrıca tiyamin, riboflavin, niyasin ve folik asit gibi B vitaminlerini içerirler. Vücudun kompleks karbonhidratlardan, yağlardan ve proteinlerden faydalanabilmesi için gıdaların, besin maddelerine ayrıştırılmasına yardımcı olurlar.
Süt ürünlerini unutmayın
Güçlü kemiklere ve dişlere sahip olabilmemiz, kalbimizin ve kaslarımızın düzgün biçimde çalışabilmesi için vücudumuzun kalsiyuma ihtiyacı vardır. Peki kalsiyum için en iyi kaynak nedir? Evet doğru tahmin: Süt! Bununla birlikte kalsiyumun çocukluk çağındaki etkisi kesinlikle kritiktir. Çünkü, erişkinlik dönemine ulaştığımızda, vücudumuz artık kalsiyumu aynı şekilde kemiğe dönüştürmez. Bu nedenle çocukların yeterince kalsiyum alması önemlidir.
Meyvelerden tatlı şöleni hazırlayın
Hepimiz biliyoruz ki çocuklar tatlıya bayılır. Buradan ilham alarak onlara hem tatlı hem sağlıklı seçenekler sunabilirsiniz. Çocukların değişmez favorilerinden biri olan meyveyi öğünlerde ve atıştırmalık olarak yedirebilirsiniz. Dahası hazırlayacağınız tabağı taze, dondurulmuş veya kurutulmuş meyveler dahil ederek çeşitlendirebilirsiniz. Ekstra kıvam için yoğurt da ekleyebilirsiniz.
PEKİ 7-8 YAŞ OKUL ÇOCUKLARI NASIL SAĞLIKLI BESLENİR?
Sağlıklı beslenmenin kolay uygulanabilmesi için geliştirilmiş çok çeşitli modeller bulunuyor. Piramit modeli, tabak modeli, yonca yaprağı ya da trafik ışıkları gibi modellerin hemen hepsi, sağlığın korunmasını amaçlıyor. Her bir modelin merkezinde ise çeşitli besin grupları yer alıyor. 7-8 yaş okul çocuklarına özel besin piramidinde yer alan besin grupları ve porsiyonları ise şöyle sıralanıyor:
Tahıl grubu: Ekmek, bulgur, makarna, pirinç ve benzeri besinlerden oluşan tahıl grubu, piramidin tabanında bulunuyor. Tahıl grubuna ait besinlerden günde 6-8 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Tahıl grubundaki besinlerin 1 porsiyon ölçüsü ise şöyle: 1 ince dilim ekmek, 1 kâse çorba, 1 servis kaşığı dolusu pilav, 1 servis kaşığı dolusu makarna, 1 servis kaşığı dolusu erişte, 1 kepçe mantı, 1 orta boy patates, 1 orta dilim börek, yarım (koçan) haşlanmış mısır, 3-4 adet grisini ya da bisküvi.
Sebze-meyve grubu: Piramidin 2. sırasında yer alan bu gruptaki besinlerin, günde 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze olmak üzere toplam 5 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. 1 porsiyon sebze; çiğ olarak 1 orta boy havuç; 1 orta boy domates; pişmiş olarak 1 kepçe ya da 3-4 yemek kaşığı sebze yemeğine karşılık geliyor. 1 porsiyon meyve ise şu besinleri tarif ediyor: Elma, armut, portakal, şeftali gibi büyük boy meyvelerden 1 orta boy; erik, çilek, kiraz gibi küçük taneli meyvelerden 1 kâse ya da 1 su bardağı dolusu.
Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşan bu grup, süt grubuyla birlikte piramidin 3. sırasında bulunuyor ve günde 3-4 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Et grubundaki besinlerin 1 porsiyon ölçüsü şöyle: 1 adet köfte, 1 köfte ölçüsü tavuk, 1 köfte ölçüsü balık, 1 köfte ölçüsü kıyma, 3-5 parça kuşbaşı et, 1 adet yumurta, 1 kepçe kuru baklagiller.
Süt grubu: Süt, yoğurt ve peynirden oluşan bu grup, et grubuyla birlikte piramidin 3. sırasını paylaşıyor ve günde 3-4 porsiyon tüketilmesi öneriliyor. Süt grubundaki besinlerin 1 porsiyon ölçüsü şu şekilde sıralanıyor: 1 su bardağı süt, 1 kâse yoğurt, 2 su bardağı ayran, 2 kibrit kutusu kadar peynir, 1 kâse sütlü tatlı.
Yağ ve şeker grubu: Katı-sıvı tüm yağlar ile şeker, reçel, bal, çikolata, pasta, kek ve benzeri besinlerden oluşan yağ ve şeker grubu, piramidin tepesinde ve en dar alanında yer alıyor. Bu yerleşim, günlük beslenmede yağ ve şeker grubunun en az tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yağ grubundan günde 6 porsiyon ya da 6 tatlı kaşığı, şeker grubundan günde 1-2 porsiyon ya da 1-2 yemek kaşığı tüketilmesi öneriliyor. 1 porsiyon yağ 1 tatlı kaşığı katı ya da sıvı yağ, 5-6 adet zeytin, 5-6 adet fındık, ceviz, bademe; 1 porsiyon şeker ise 1 yemek kaşığı dolusu şeker, 1 yemek kaşığı reçel, bala karşılık geliyor.
Gelecek nesillerin daha sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, daha fazla hareket etmeleri için Daha Sağlıklı Çocuklar için Nestlé programı hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Program, 2030 yılına kadar dünya çapında 50 milyon çocuğun daha sağlıklı yaşam sürmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.