
Çocukların Sağlıklı Gelişiminde Oyunun Rolü Ciddi
Çocukların sağlıklı gelişiminde ve mutluluğunda, beslenme kadar büyük önem taşıyan bir diğer unsurun, fiziksel aktivite ve oyun olduğunu biliyor muydunuz? Evet oyun, çocukların büyüme yolculuğunda düşündüğümüzden daha ciddi bir rol üstleniyor. Fiziksel aktiviteyi bir alışkanlık haline dönüştürmek ise çocuklara uzun, sağlıklı ve etkin bir yaşamın kapılarını aralıyor. İşte çocukların gelişiminde fiziksel aktivitenin yeri ve onlara hareket etmeyi daha da sevdirecek birkaç öneri…
DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTENİN SAYISIZ FAYDASI VAR
Fiziksel hareketlilik öncelikle, çocukların büyüme-gelişmesini destekleyerek onların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Dayanıklılıklarını artırır ve kaslarını güçlendirir. İştahı düzenleyerek daha iyi beslenme alışkanlıkları kazanmalarını sağlar ve onları şişmanlıktan korur. Yanı sıra vücut sağlığını destekleyerek kalp-damar hastalığı riskini azaltır ve kemikleri güçlendirir. Vücutlarının şeklini ve görüntüsünü iyileştirir, özgüvenlerini artırır. Okul başarılarının yükselmesinde de olumlu etki yapar. Diğer yandan arkadaş çevrelerini ve sosyal ilişkilerini zenginleştirir.
Tüm bu olumlu etkilerden hareketle, yaşlarına uygun olacak şekilde çocukların oyun oynama, bisiklete binme, yüzme, ata binme, yürüme, ip atlama, çember çevirme, merdiven inme-çıkma, koşma, dans gibi bireysel aktiviteler yapmaları; futbol, basketbol, voleybol ve tenis gibi takım sporlarına dahil olmaları öneriliyor.
SPOR İÇİN GEREKLİ ENERJİ BESLENMEDE!
Öte yandan hareket eden, aktif çocukların ihtiyaç duydukları enerjiyi kazanmaları için sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenmeleri halinde ise fiziksel aktivite ya da spor yapan çocukların, hem ilgili aktivite ya da spordaki başarıları artıyor hem de gelişimleri destekleniyor. Ancak yemekten hemen sonra fiziksel aktivite ya da spor yapılmaması; tercihen yemek yendikten en az 1 saat sonra yapılması öneriliyor.
HEM SPORU HEM BESLENMEYİ SEVDİRECEK FİKİRLER
Global inisiyatifimizin bir parçası olan “Daha Sağlıklı Çocuklar için Nestlé” programımız kapsamında hazırlanan, çocukları bir yandan hareket etmeye bir yandan da daha fazla meyve, sebze ve su tüketmeye teşvik edebilecek birkaç oyun önerisini derledik:
İşareti duyan zıplasın!: Gün içinde sabit kalarak yaptığınız aktiviteleri hareketlendirin. Mesela bazı anahtar sözcükler belirleyin. Televizyon izlerken ekranda, belirlediğiniz anahtar sözcüğü duymanız, zıplamak için bir işaret olsun. Kelimeyi duyar duymaz en hızlı zıplayan ödülü kazanır.
Kayıp kağıtlarla iz sürün: Tıpkı hazine avı oyunu gibi farklı renklerde yapışkan not kağıtlarından oyun yaratabilirsiniz. İlk olarak bu kağıtları evin farklı yerlerine saklayın ve çocukları, buldukları farklı renkler için çeşitli puanlarla ödüllendirin. Ya da farklı renklerde iki takım oluşturun. Ardından rakiplerinin renklerinden mümkün olduğu kadar fazla kağıt toplayan takımı ödüllendirin.
Kahvaltı hazır mı?: Ailece keyifli bir kahvaltı etmek için zaman bulmak güç olabilir. Masayı kurmak da dahil olmak üzere, bir önceki gece mümkün olduğunca oyunla hazırlık yaparak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Kahvaltı zamanı geldiğinde ise; hazırsınız!
Dansa var mısın? Dans etmek hareket etmenin, koordinasyonu geliştirmenin ve öğrenmenin harika bir yoludur. Bir dans programı yaratın, hareketleri bir kağıda yazın ve çocuğunuzun bunları uygulamasını sağlayın. Daha sonra kağıdı saklayarak ne kadarını hatırlayıp hatırlayamadığını birlikte görün.
Lezzetli küpler: Suyu nasıl daha ilginç hale getirebilirsiniz? Tabii ki ona tat ve renk katarak. Suyu, doğranmış meyve parçaları ile dondurarak meyveli buz küpleri hazırlayın. Ardından sadece su ekleyin. Sıradan suya elveda, fark yaratan bu lezzete merhaba deyin.
SIVI KAYBINA DİKKAT!
Çocukların fiziksel hareketliliğini desteklerden sıvı kaybını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Oyun oynarken ya da spor yaparken terlemeyle vücuttan önemli miktarda sıvı atılıyor, özellikle sıcak havalarda sıvı kaybı daha fazla oluyor. Bu durum aynı zamanda sodyum (Na), potasyum (K) gibi mineral kaybını da neden oluyor. Çocukların kendilerini yorgun hissetmelerine neden olan bu tür durumlarda, su başta olmak üzere çocukların, soda, tuzlu ayran, az şekerli sıcak-soğuk çay gibi içecekler tüketmeleri ve 1 orta boy muz yemeleri öneriliyor.