
Ebeveynlerin Mutfakta Dikkat Etmesi Gereken 3 Nokta
Çocukların gelişiminde sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Bütün ebeveynler de çocuklarının dengeli beslenerek sağlıklı bir büyüme süreci geçirmesini hedefler. Çocuklarda beslenme kavramı açlık hissini bastırmaktan ya da canımızın çektiği besinleri tüketmekten çok daha farklı anlamlar içerir. Bu noktada ebeveynlerin mutfak içerisinde yemek yaparken veya temizlik işlerini gerçekleştirirken ekstra özen göstermesi gerekir. Küçük yaşlarda çocuklar üzerinde oluşturulan beslenme alışkanlığı, büyüme ve gelişme dönemlerinin daha verimli şekilde geçmesini sağlar.
Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gerekir. Bunun için beslenmelerinde makro (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro (vitamin ve mineraller) besin öğelerinin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi büyük önem taşır. Ayrıca su tüketiminin bol miktarda olmasına ve besinlerin sağlıklı bir şekilde pişirilip hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Bu sebeple çocuklara öncelikli olarak sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gerekir. Bu alışkanlık içerisinde de öncelikle su tüketiminin bol miktarda olmasına ve her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken öğünlerin sağlıklı şekilde hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Özellikle günün en önemli öğünü olarak bilinen kahvaltının ihmal edilmemesi ve kahvaltıda glikoz tüketiminin yeterli düzeyde yapılması, her yaş grubundaki çocuklar için büyük önem arz eder. Nestle ve Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yürütülen Sağlıklı Adımlar Projesi ile hem ebeveynlere hem çocuklara yönelik olarak bilgilendirme çalışmaları yapılır. Biz de bu doğrultuda sizler için mutfakta sağlık konusunda dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili açıklamalar hazırladık. Gelin, bu hususları hep birlikte inceleyelim!
- Organik Gıdalar ile Yemek Hazırlanması
Günümüzde neredeyse tüm gıdalar katkı maddesi kullanılarak tüketime hazır hale getirilir. Bu durum da hem çocukların hem de yetişkinlerin sağlığını olumsuz biçimde etkiler. GDO içeren besinleri tüketen çocuklar, hasta olmaya daha meyilli bir şekilde yetişir. Ebeveynlerin mutfakta dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri, yemek hazırlarken doğal malzeme kullanımını tercih etmeleridir. Bu noktada ebeveynlerin kapalı kutularda ve ambalajlı halde satılan gıdaları kullanırken içerisinde yer alan malzeme ve ürün detaylarına dikkat etmeleri gerekir. İçeriğinde lif bulunan besinler, sebze yemekleri ve tahıllar; sindirim sisteminin çalışma düzenini iyileştiren gıdalardır. Diğer yandan meyveler gibi çocuklarda tatlı ihtiyacını gideren besinler de haftada en az 3-4 kere tüketilmelidir. Kemikleri ve dişlerin yapısını güçlendiren süt ve süt ürünlerinin her gün tüketilmesinin sağladığı yararlar oldukça büyüktür. Aynı zamanda kalp ve kas sistemlerinin çalışmasını da olumlu şekilde etkileyen bu besinler ile hazırlanan yemekler de gelişim sürecinde olan çocuklar için gereklidir. Ebeveynler, bu yiyecekleri tüketime hazırlarken mutlaka doğal içerikler ile bunları desteklemeli ve çocuklara beslenme sürecini sevdirmelidir.
- Besin Değerlerinin Dengeli Şekilde Dağıtılması
Ebeveynlerin mutfakta yemek hazırlarken göz önünde bulundurmaları gerekenlerden biri de karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral olarak bilinen besin öğelerinin dengeli şekilde dağıtılmasıdır. Çocukların gelişiminde hiçbir besin değerinden eksik kalmaması için hepsinin dengeli şekilde tüketilmesi önemlidir. Besin öğelerinin hangi ölçüde ve nasıl tüketilmesi ile ilgili bir liste hazırlamak gerekirse;
- Kasların oksijen depolamasını sağlayan demir, çocukların fiziksel büyümesini doğrudan etkiler. Demirin olumlu etkilerinden faydalanılması için kırmızı et, yumurta ve kurubaklagil tüketilebilir. Bu besinlerin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırmaya yarar.
- Vitamin ve mineral kaynağı olarak bilinen sebzeler de eğlenceli ve renkli sunumlar ile çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanabilir.
- Eşsiz lif kaynakları olarak bilinen tahıllar, uzun süreli tokluk hissini oluştururken ishal ve kabızlık gibi boşaltım sorunlarının da oluşmasını önler. Önemli B vitaminlerini de içeren tahıllar, vücudun neredeyse bütün besin değerlerinden yararlanmasını sağlar.
- En etkili protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin çocukların büyüme sürecinde her gün düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
- Ebeveynlerin çocuklarının sağlığı ve gelişimi için dengeli meyve tüketimini de göz ardı etmemeleri, vitamin depolaması açısından önemlidir. Taze veya kurutulmuş meyveler ile bu öğünler, lezzetli atıştırmalıklara dönüştürülebilir.
- Yiyeceklerin Temiz Bir Ortamda Yapılması
Çocukların sağlıklı ve düzenli şekilde beslenmesi kadar hazırlanan yiyeceklerin temiz ve mikroplardan arındırılmış olması da oldukça önemlidir. Bu konuda yapılması gereken ilk şey ise mutfak ortamının her zaman temiz ve havalandırılmış olmasıdır. Hava almayan ve fazla nemli kalmış ortamlarda bekletilen besinler zamanla kokarak asıl lezzetlerini kaybedebilirler. Mutfak temizliği de yemek hazırlarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Diğer yandan yemek yaparken kullanılan sebzelerin ve malzemelerin de sıklıkla yıkanıp mikrop ve bakterilerinden temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde hangi ortamlarda ne koşullarda yetiştiği bilinmeyen malzemeler, çocukların sağlığına ve mide yapısına zarar verebilir. Çocuklar büyüyüp gelişirken ebeveynlerinin davranışlarını izler ve onları örnek alırlar. Bu nedenle ebeveynler mutfakta temizliğe verilmesi gereken özeni verirse çocuklar da beslenme alışkanlığının yanı sıra yemek yapmada temizliğin önemi ve etkisini de öğrenirler.
Nestlé'nin liderliğinde yürütülen ve 2030 yılına kadar ortalama 50 milyon çocuğun daha güçlü yapıya sahip olmasını hedefleyen Sağlıklı Adımlar Projesi doğrultusunda siz de çocuklarınızın sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığına sahip olması için harekete geçin!