
Sağlıklı Besinler için Dikkat Edilmesi Gereken 3 Kural Nedir?
Hangi besinlerin sağlıklı ve yararlı olduğu tüketiciler tarafından sıkça merak edilir. Besinlerin sağlıklı olduklarını anlamak için çeşitli kriterlere dikkat etmek gerekir. Bu kriterler arasında besinlerin; renkli, vitamin değeri yüksek, işlenmemiş ve mineral yönünden zengin olması gibi özellikler yer alır. Sağlıklı beslenme ve sağlık yaşam, zaman içinde alışkanlık kazanacağınız iki kavramdır. Vücut için gerekli olan ve hayati önem taşıyan sağlıklı besinlerin içinde; vitaminler ve mineraller bulunur. Ayrıca sağlıklı besinler vücuda gerekli enerjiyi sağlar. Doğru besinlerin tüketimi, kişiyi kalp rahatsızlıkları, kanser, diyabet ve obezite gibi hastalıklardan korur. Meyveler, sebzeler, işlenmemiş tahıllar, kabuklu yemişler ve çeşitli baklagiller doğru besinlere örnek olarak verilebilir. Sağlıklı besin tüketiminin dışında çeşitli spor faaliyetleri yapmak da oldukça önemlidir. Sağlıklı yaşam, hastalıklara karşı vücudu korurken, iyi hissetmenizi de sağlar. Gün boyunca aktif kalabilmek için doğru besin tüketimi önemlidir. Böylece vücut için gerekli enerjiyi elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra vücut için gerekli enerjinin alınması daha iyi düşünmeye ve kısa sürede günlük işleri yapmanıza da yardımcı olur. Sağlıklı yaşam için besin öğeleri arasından yapılacak seçimlerde dikkat etmeniz gereken 3 kural şu şekilde sıralanır:
- Sağlıklı yaşam için renkli besinler tercih edilmelidir. Bu besinlerin vitamin ve mineral değerleri yüksektir. Böylece vücut sağlığı için gerekli enerji doğru kaynaklardan alınabilir.
- İşlenmemiş ve doğal yetiştirilmiş besinler tercih edilmelidir. Böylece vücut içine zararlı kimyasal katkı maddelerinin girmesi önlenmiş olur.
- Yemek yiyeceğiniz zaman ve öğün sayısı sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir. Vücut gün içinde farklı değerlere sahip besin maddelerine ve birden fazla öğün tüketimine ihtiyaç duyar.
Sağlıklı Yaşam için Renkli Besin Tercihi
Renkli besinlerin tercih edilmesi vücudun bağışıklık düzeyini artırır. Böylece hastalıklara ve çeşitli olumsuz durumlara karşı vücut daha dayanıklı hale gelir. Renkli besinler arasında bulunan meyve ve sebzeler sahip oldukları ışıltıyı doğal biyoaktif bileşenlerden alır. Doğal biyoaktif bileşenler, renk sağlamasının yanı sıra meyve ve sebzelerin; vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olmalarını da sağlar. Farklı renklerde bulunan besinlerin her biri organların her biri üzerinde çeşitli yararlar sağlar. Ayrıca düşük kalori içeren renkli besinler, kilo alımını engelleyerek obezite riskini azaltır. Renkli besin tüketimi vücudun dinç ve sağlıklı görünmesini de sağlar. Besin listesinizde renkli sebze ve meyve tüketimini artırmanız, sağlığınızın iyileşmesi üstünde de faydalıdır. Bunun yanı sıra renklendirici maddeler, tatlandırıcılar, ek destek tabletleri ve bazı içecekler sınırlı sayıda tüketilmelidir. Gün içinde gerekli besin takviyesini tamamlamak için ortalama 4 porsiyon sebze ve 2 porsiyon da meyve tüketmeniz önerilir. Kırmızı renk gıdalara; üzüm, çilek, karpuz, domates, turp, pancar; yeşil renk gıdalara; elma, kivi, brokoli, ıspanak, lahana, marul, salatalık; turuncu ve sarı renk gıdalara; kayısı, portakal, greyfurt, havuç, balkabağı, mısır, patates ve mor renk gıdalara ise; patlıcan, böğürtlen, yaban mersini, incir, patlıcan örnek olarak verilebilir.
Doğal ve Mevsiminde Üretilen Besinler
Vücuda alınan besinlerin yaklaşık %68’i vücut tarafından emilir. Doğal ve mevsimsel besin tüketiminin önemi bu aşamada ortaya çıkar. Vücut sindirdiği besinlerden enerji, vitamin ve mineraller elde eder. Hayati önem taşıyan maddelerin doğal ve mevsimine uygun olması, vücut direncinin gerekli düzeye kolayca ulaşmasına ve zinde olmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra besinlerin tat seviyelerinden yararlı olduğuna karar vermek yanlış bir seçim olacaktır. Tat olayı, besinin ne şekilde ve hangi ortamda üretildiği ile alakalıdır. Tat açısından çeşitli zenginliklerde olan doğal gıdalar, yapay kimyasallar ve tatlandırıcılar eklenmeden üretilen ürünlerdir. Et, süt, yumurta gibi gıdalar ise doğal yem tüketen hayvanlardan elde edilerek üretilir. Bunun yanı sıra doğal tarım üretiminde çevreye de zarar verilmez. Böylece sağlıklı yaşamın yanı sıra bozulmamış doğal çevreye kavuşmakta mümkündür. Doğal ve mevsimsel beslenmenin maliyeti diğer beslenme türlerine göre biraz yüksek olabilir. Ancak doğal ve mevsiminde besin tüketimi sayesinde vitamin, mineral ve lif değeri düşmemiş gıdalardan doğru enerjiyi elde etmek mümkündür. Kimi üreticiler tarafından işlenmiş ve paketlenmiş bazı gıdalar doğal üretim sınıflandırmasına dahil edilir. Doğal üretim olarak sınıflandırılan bazı gıdalar zararlı kimyasal, büyüme hormonları ve çeşitli katkı maddeleri içerebilir. Ürünü satın almadan önce doğal gıda olduğundan emin olmak için ufak çaplı bir araştırma yapmanız oldukça önemlidir.
Yemek Yeme Zamanı
Sağlıklı besinlerin vücut için gereken değeri sağlaması, gün içinde yemek yeme zamanları belirlenmesiyle gerçekleşir. Böylece öğünlerde ve öğün aralarında çeşitli gıdalardan farklı besin değerlerini elde etmek de mümkündür. Bağışıklığın dirençli ve gelişmiş hale gelmesi, doğru besin tüketiminin yanı sıra besinlerin ne sıklıkta ve ne şekilde tüketildiğiyle de ilgilidir. Öğün başına ortalama 400-500 kalori gelecek şekilde günde üç öğün halinde besin tüketilmesinin, vücut sağlığı üzerinde olumlu etki oluşturacağı düşünülür. Farklı besin tüketimi vücudun çeşitli organizmalarını daha sağlıklı hale getirir. Ayrıca zor bir durumda kalınmadığı sürece besinlerin ev ortamında hazırlanması ve tüketilmesi yediklerinizi kolay takip etmenizi ve bildiğiniz besinleri tüketmenizi sağlar. Öğünler; protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli bir şekilde oluşturulmalıdır. Sürekli aynı tip besin tüketimi çeşitli hastalıkların oluşmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olur. Ayrıca yemek yeme zamanlarında sadece yemek ile ilgilenmek, açlık ve tokluk hissini yönetmenize de yardımcı olur. Hemen günlük, haftalık ve aylık yeme içme planları oluşturarak, sağlıklı bir yaşama adım atmak için bugün karar verin!