
Çocuklarınıza Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak Sizinle Mümkün!
Çocuklarımız için her şeyin en iyisini isteriz; en başta da sağlıklı olmalarını… Sağlıklı gelişimlerini desteklemek ve çocuklara dengeli beslenme alışkanlıkları kazandırmak şüphesiz her anne babanın öncelikli arzusudur. Peki çocuklar ne ister? Elbette oyun ve eğlence! Birbirine mesafeli görünen bu iki isteği otak bir paydada buluşturmak mümkün mü? Kesinlikle! Günlük yaşamımızda yapacağımız birtakım değişikliklerle ve onları sürece dahil ederek çocuklarımızı daha sağlıklı ve iyi olana yönlendirebilir, kendileri için iyi olanı tercih etmelerine yardımcı olabiliriz. Erken yaştan itibaren dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemini onlara öğretmek ve onları daha sağlıklı bir yaşam tarzına teşvik etmek için okumaya devam…
1. AYNI SOFRADA BULUŞALIM!
Ailenizin sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyebilmesi için değişikliğe ilk olarak sofradan başlayabilirsiniz. Tüm aileyi aynı masada buluşturan sağlıklı bir öğün, bunun ilk ve en güzel adımı olabilir. Çünkü aile yemekleri; herkesin hayatında neler olup bittiğini anlatabileceği, paylaşıma zemin hazırlayan sosyal bir ortam yaratır. Böyle bir ortam, anne babaların sağlıklı yeme alışkanlıkları hakkında konuşmaları için de eşsiz bir yerdir.
Bu rutine, elinizden geldiğince bağlı kalmaya çalışın. Çünkü araştırmalar; düzenli saatlerde yenen öğünlerin, ailenin daha sağlıklı alışkanlıklar edinmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.
2. ÇOCUKLARIMIZLA BİRLİKTE YAPALIM
Çocuklarınızın yemek yapma sürecine katılmaları onları sadece meşgul etmekle kalmaz, iyi beslenmenin önemini öğrenebilecekleri harika bir sıçrama tahtası olabilir. Örneğin; sağlıklı malzemelerden oluşan haftalık beslenme planı hazırlarken çocuklarınızın size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Markete gitmeden önce, alışveriş listenizi çocuklarınızla birlikte yapabilir, market alışverişine çocuklarınızla birlikte çıkabilir ya da mutfakta küçük şefler olarak size yardım etmelerini isteyebilirsiniz. Böylece çocuklarınız, gördükleri besinlerin nereden geldiğini, nasıl yetiştirildiğini ve faydalarının ne olduğunu öğrenebilme imkanı bulabilir.
3. BİRLİKTE SEBZE YETİŞTİRMEYE NE DERSİNİZ?
Sebze yetiştirme süreci çocuklarınızın dinmek bilmeyen heyecanına eşlik eden, eğlence dolu aktiviteler içerir; kazmak, dikmek ve sulamak gibi… Tüm bunlar çocuğunuzun, içinde yer almaktan mutlu olabileceği aksiyon dolu etkinliklerdir. Ayrıca, evde yetiştirdiğiniz bir sebzeyi pişirip yerken yaşadığınız gurur ve tatminin aynısı çocuklarınız da yaşayabilir.
Nasıl yapacağınıza gelince…. Nestlé’nin 2030’a kadar 50 milyon çocuğun daha sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olma taahhüdü ışığında hazırladığı, evde sebze yetiştirmeyi kolaylaştıracak bazı bilgileri sıraladık:
- Saksıları hazırlayın!
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki; herkes sebze yetiştirebilir. Şehir merkezindeki bir apartmanda yaşıyor olsanız bile. Ot ya da turp ve ıspanak gibi ufak sebzeler yetiştirmek için küçük bir çiçeklik bile kullanabilirsiniz. - Peki sebzeler hazır mı?
Alanınızı belirledikten sonra ekim aşamasına geçebilirsiniz. Sebze yetiştirmeye ilk kez girişiyorsanız, bir saksıda birkaç marul veya bir pencere pervazında domates bitkisiyle başlamanız iyi olabilir. Çoğu tohum paketinde ideal ekim zamanı ve tohumlar için en iyi toprak derinliği detaylıca açıklanır. Buna uygun bir zamanlamada ekimi yapabilirsiniz. - Bakımını birlikte yapın
Bitkinin bakımı sürecinde sulama, çocuklar için harika bir aktivitedir. Kullandığınız sudan maksimum faydayı sağlamanız için, sulamayı günün en soğuk saatlerinde yapmanızı öneririz. Ayrıca, çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, sulamayı mini bir bilim dersine dönüştürebilir; buharlaşmayı açıklayabilir ve su tasarrufunun önemini vurgulayabilirsiniz. - Sebzenizi evdeki atıklarla besleyin
Sebzenizi beslemek için evinizdeki yiyecek artıklarını kullanabilir, onları komposta dönüştürebilirsiniz. Çay poşetleri, sebze, muz ve yumurta kabukları topraktaki kilit besin öğelerini besler. Böylece, marketlerde gördüğünüz gübrelere de bütçe ayırmanız gerekmez.
4. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR ELİMİZİN ALTINDA OLSUN
Herkes atıştırmalık bir şeyler yemeyi sever; oyalanırken, bir şeyler izlerken vs. bu lezzetleri hep yanımızda isteriz. Ancak bu atıştırmalıkların sağlıklı olması önemlidir. Çocukların sağlıklı olana yönelmeleri için çekmecede ya da buzdolabında mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaya çalışın.
Öncelikle, her türlü meyve ve sebze de şahane atıştırmalıklardır. Buzdolabında yeterli miktarda donmuş meyve bulundurmak harika smoothieler hazırlamayı kolaylaştırır. Dışarı çıkarken veya hareket halindeyken ise yanınıza bol bol kuru meyve ve çerez alabilirsiniz.
Taze sebzeleri de atıştırmaya hazır biçimde stoklayabilirsiniz. Mesela; havuç çubukları, kereviz çubukları ve salatalık dilimleri… Ayrıca muz, elma, portakal ya da üzüm gibi çocuklarınızın sevdiği meyveleri de yanınızda taşıyabilirsiniz. Böylece, sağlıklı atıştırmalıklar yemeyi öğrenen çocuklarınız, kendi başlarınayken de daha sağlıklı olanı tercih etmeye alışırlar.
5. TABİİ ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYALIM
Her ne kadar sağlıklı besinler içerse de yemekleri ve atıştırmalıkları tüketirken ölçüyü kaçırmamak, çocuklarınınız için yeterli miktarları gözetmek büyük önem taşır. Çocuklar, büyüme ve gelişimlerinin hangi evresinde olduklarına bağlı olarak farklı boyutlarda porsiyonlara ihtiyaç duyar. Bu nedenle, verdiğiniz porsiyonların büyüklüğüne dikkat etmenizde fayda var.
Bu noktada genel prensibi hatırlamak gerekirse öğünlerin; büyük oranda sebze, bir porsiyon proteinli besin (et, yumurta, balık, mercimek ya da fasulye) ve bir porsiyon tam tahıllı makarna, esmer pirinç ya da patates (daha fazla lif için kabuklarını soymayın) içermesi yeterlidir. ABD’de MyPlate, Birleşik Krallık’ta EatWell Rehberi, İspanya’da Nestlé imzası taşıyan Nutriplato girişimi gibi şemalar; her gıda grubundan toplam ne kadar tüketilmesi gerektiğini görselleştirmenize yardımcı olabilir.
6. ÇOCUKLARIMIZA ÖRNEK OLALIM
Çocuklar, anne babalarının neler yaptığını yakından izler, fark eder. Bu nedenle, ebeveynlerin davranışlarıyla örnek olmaları; öğünlerin mümkün olduğunca sebze, tahıl, meyve bakımından zengin ve dengeli besinler içerdiğinden emin olmaları çok önemlidir. Dolayısıyla evde birlikte yenen yemekler; sadece aileyi bir araya getirmekle kalmaz, anne babalara öğütlerini davranışlarıyla pekiştirmek için de bulunmaz bir fırsat yaratır.