
Yemek Yemeyen Çocuklar için Yeme Alışkanlığı Kazandırma
Dünyanın genelinde çocukların bir kısmı sebze yemeyi, yeni bir yiyecek denemeyi ya da herhangi bir şeyi yemeyi reddedebilir. Çünkü birçok küçük çocuk düzenli yemek yeme alışkanlığına sahip değildir. Bu da birçok ebeveyni hüsrana uğratır ve yetersiz hissettirebilir. Yiyecek hayati önem taşır, bu nedenle endişelenmeniz olağandır. Ancak çocuğunuzu yemeye zorlamanız ideal bir çözüm değildir. Çocuğunuz yemek yemiyorsa ne yapabilirsiniz? Nasıl anlaşabilirsiniz? Çocuğunuza sağlıklı yeme alışkanlığı nasıl kazandırırsınız?
Yeme ile ilgili sorunlar, 5 yaşın altındaki tüm çocukların neredeyse yarısında görülür. Bazı çocuklar çok az yer, diğerleri sebze yemek istemez ve yine bazı çocuklar sadece bir çeşit meyve veya sadece yoğurt yer. Yemek istememek ya da çok sevmemek çocuk gelişiminde sık karşılaşılan bir aşamadır. Ancak çoğu çocuk yürümeye başladıktan sonra genellikle tekrar daha iyi yemeye başlar. Çocuğunuz yemek yemiyorsa, bununla her gün uğraşmak zorunda kalan tek ebeveyn kesinlikle siz değilsiniz. Bununla birlikte yalnız olmasanız da bu bir sorundur. Gıda hayati önem taşır ve her ebeveyn gibi siz de çocuğunuzun sağlıklı olmasını ve iyi büyümesini istersiniz.
Çocuğunuza sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Bu yazıda, iyi yemek yemeyen bir çocuğa yeme alışkanlığı nasıl kazandırılacağına dair birkaç ipucu bulabilirsiniz. Biraz daha büyük çocuklarınız olsa bile bu makaledeki ipuçlarından yararlanabilirsiniz.
Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda Yeme Alışkanlığı
Yeme ile ilgili sorunların birçok farklı nedeni vardır. İlk olarak, alerji, bağırsak sorunları veya yemek borusu anormalliği gibi fiziksel bir sorunla ilişkili olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bu tip durumlarda çocuğunuzun rahatsız olması durumunda yemek istememesi olağandır. Çocuğunuzda fiziksel bir nedenden şüpheleniyorsanız çocuk doktoruna başvurmanız önemlidir.
Fiziksel bir sorun olmadığında da çocuklar yemek yemek istemeyebilir. Bunun altında ise psikolojik nedenler olabilir. Ancak daha da önemlisi herkesin ne zaman acıktığını ya da ne zaman doyduğunu beyne ileten sinyallerle doğmuş olmasıdır. Bir çocuk ne zaman acıktığını ve ne zaman doyduğunu en iyi kendi bilir. Çocukların, örneğin hiç aç olmadıklarında veya zaten tok olduklarında kendi istekleri dışında yemelerine izin vermek ya da yemeye zorlamak, onlara bu sinyalleri dinlememelerini öğretebilir ve bu da başka problemlere yol açabilir. Bununla birlikte ilk yıldan sonra çocuklar daha yavaş büyür ve bu nedenle daha az gıdaya ihtiyaç duyar. Bu endişeye neden olabilir, ancak çocuğunuzun iştahının azalması normaldir.
Her durumda, zorlamak değil, çocuğunuza kendi vücudunu dinlemeyi öğretmek gerekir. Çocuklar daha sonra daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştireceklerdir.
Yemek Yemeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Birçok küçük çocuğun yeme sorunları vardır. Yemek yemeyi reddederler ya da eskiden sevdikleri bir şeyi birden yemek istemeyebilirler. Onlara lezzetli bir şeyler pişirmek için elinizden gelenin en iyisini yapsanız dahi yemeği masadan uzaklaştırabilirler. Bunların hepsi, küçük çocukların psikolojik gelişimi ile ilgilidir. Yeni yürümeye başlayan bir çocuk kendinin de bir birey olduğunu keşfeder ve sonuç olarak her şeyi kendi yapmak ister. Bu da çocukları inatçı ve asi yapabilir.
Yemek yemek çok önemli olduğu için çocuğunuzla aranızda bir güç mücadelesine yol açabilir. Bu durumda çocuğunuzu yemek yemeye zorlamamanız gerekir. Zorlamak ve tehdit etmek ters etki yapar. Gergin bir atmosfer yaratır ve daha büyük yeme sorunları oluşturabilir.
Yemek yeme ile ilgili unutulmaması gereken en önemli kural "Çocuğunuzun neyi ne zaman yiyeceğine siz karar verirsiniz, ne kadar yiyeceğine ise çocuğunuz karar verir.” Bu kural tüm çocuklar için geçerlidir. Bunu aklınızda bulundurduğunuzda savaşmanıza da gerek kalmaz. Çocuğunuz bu kontrolü aldığı için daha az mücadele olacak ve daha sonraki yaşamda yeme bozukluğu olasılığı daha az olacaktır. Bir ebeveyn olarak sizin yapabileceğiniz şey düzenli ve sağlıklı beslenmeyi sağlamaktır. Yemek saatlerini ve çocuğunuzun ne yiyeceğini sizin belirlemeniz yeterlidir.
Çocuklara Yemek Yedirmenin En İyi 6 Yolu
Bütün çocuklar yemek açısından çok seçici oldukları ve sadece bildiklerini yemek istedikleri bir dönemden geçerler. Biyolojik olarak bu son derece mantıklı bir davranıştır. Çünkü orta çağda zehirli yiyecekler tam olarak bilinmediğinden sadece bildiklerinizi yemek hayati önem taşıyordu. Bu önceden programlanmış içgüdü, çocuklarda hala geçerlidir. Neyse ki günümüzde çocuğunuza iyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğretmek için pek çok şey yapabilirsiniz.
1- Masada Hoş Bir Atmosfer Oluşturun
Yemek zamanı ortamın rahat ve sakin olması gerekir. Bu nedenle birlikte yemek ve anı paylaşmak oldukça önemlidir. Güzel şeyler hakkında konuşun, birlikte gülün ve yemeğin tadını çıkarın. Sadece yetişkinlere yönelik konuları tartışmak çocuklar için sıkıcıdır. Bu nedenle çocuğunuzu da dahil edebileceğiniz şeylerden bahsedebilirsiniz.
Tabaklarını bitirmezlerse bunun hakkında bir şey söylemeyin. Olumlu bir atmosfer, yeme problemlerini önlemede ve iyi beslenme alışkanlıkları geliştirmede hemen hemen en önemli şeydir. Atmosferi olumlu tutarak çocuklarınızın yemeği eğlenceli ve güzel bir an ile ilişkilendirmesine izin vermiş olursunuz.
2- Sinirlenmeyin
Çocuğunuz düzgün yemek yemiyorsa sinirlenmeyin. Motor becerileri göz önüne alındığında, küçük çocuklar için düzgün yemek yemek oldukça zordur. Onları her zaman düzeltmek yerine düzgün bir şekilde yemelerine yardımcı olun. Cezalandırmak, sinirlenmek, sinirini bozmak veya tehdit etmek tam tersi bir etki yaratır.
3- Yemek Zamanlarını Düzenli Tutun
Gün içinde yeme anlarında düzenlilik sağlayın. Dinlenmiş bir çocuk daha iyi yemek yer. Çocuğunuz yemek yiyemeyecek kadar yorgunsa yemek saatlerini öne alıp alamayacağınıza bakın. Çocuğunuza ne zaman yemek yiyeceğinizi açıkça söyleyin ki buna hazırlanabilsin ve oyununu yarıda bırakmak zorunda kalmasın. İyi bir hazırlık ve netlik, masaya oturmadan kavga çıkmasını önleyecektir.
4- Atıştırmalıklara Dikkat Edin
Çocuklar yemek zamanı gelene kadar pek çok atıştırmalık tükettikleri zaman akşam yemeklerinde çok fazla yemek yemezler. Bu yüzden verdiğiniz atıştırmalıklara dikkat edin. Fazladan abur cubur vermeyerek, çocuğunuza 'gerçek' yemek sırasında daha iyi yemeyi öğretebilirsiniz.
5- Çocukların Kendi Vücutlarından Sorumlu Olduğunu Unutmayın
Çocuğunuz tok ya da aç olduğunu anlayan tek kişidir. Çok küçük bir bebek bile bunu hissedebilir. Çocuğunuzun karar vermesine izin verin ve asla zorlamayın. Çocuğunuzun ne kadar yiyeceğe ihtiyacı olduğuna kendisinin karar verebileceğini unutmayın. Küçük porsiyonlar verin. Ayrıca , çocuğunuzun her zaman küçük atıştırmalıkları kendisinin almasına izin vererek birey gibi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
6- Çocukları Yemek Hazırlık Sürecine Dahil Edin
Çocuklar yemek pişirmeye yardım etmeyi veya izlemeye severler. Yemek yaparken yardım etmesine ya da alışverişe götürerek bir sebze seçmesine izin verin. Böylece ilgisini çekebilirsiniz. Birlikte yemek yapın. Bu, motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlamakla kalmaz kendi yaptığı bir yemeği tatmasını kolaylaştırır.
Ters etki edecek negatif tüm durumlardan kaçınmanız çocuğunuzda yemek yeme anları için pozitif düşünceler oluşturmasını sağlar ve yemek yeme alışkanlığı konusunda daha rahat olmanıza yardımcı olur. Yemeğin tüm aşamalarına çocuklarınızı dahil ederek ilgisini çekebilir ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazanmasını sağlayabilirsiniz.