Sağlığın korunabilmesi ve fiziksel aktivitelerin devamlılığının sağlanması için sağlıklı beslenmenin ayrı bir yeri vardır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek özellikle çocuklarda daha büyük bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalara göre çocukluk döneminde sahip olunan yeme alışkanlıklarının yetişkin bir birey olduklarında da aynen devam ettiği şeklindedir. Çocukların sağlıklı beslenmesinin önemi en özet şekliyle iki şekilde açıklanabilir:
Sakladığınız uzun ömürlü gıdaların hijyenik olduğundan emin misiniz? Gıdaların saklanma şartları uygulanırsa gıdaları uzun süre muhafaza etmek zor değildir. Kurutma, dondurma, tuzlama, tütsüleme gibi birçok saklama yöntemi olduğundan oldukça kolaydır. Ama bazı noktalara dikkat edilmezse, hijyen konusunda problemler meydana gelebilir. Örneğin kurutularak saklanmak istenen gıdalar, güneş altında kurutulurken böcek gibi etkenler nedeniyle hijyen riski ortaya çıkabilir.
Lif, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olan meyveler; bebek ve çocukların severek tükettiği enerji kaynakları arasındadır. Mevsiminde tüketilen meyvelere 1-4 yaş yaş arası çocukların beslenmesinde en az 2 öğün olacak şekilde yer verilmelidir. Daha ileri yaşlarda ise porsiyon sayısı 4’e çıkarılabilir. Bebeklerde ise; anne sütünden ek gıdaya geçiş evresi olan 6. aydan itibaren meyve tüketimine geçilebilir. Meyvelerin bu dönemde en önemli artısı çocukların keyifle tükettikleri ve çabuk kabul ettikleri besinler olmalarıdır.
Günlük yaşantıda sağlıklı ve dengeli beslenmek, hepimiz için önem taşıyor. Daha dinç ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmak ve gün boyu enerjik hissetmek için günün başlangıcı olan kahvaltı öğününe özen göstermek gerekiyor. Her gün düzenli şekilde sağlıklı besinler içeren tarifler eşliğinde kahvaltı yapmak, kişilerin stres ve gerginlik gibi negatif duygulardan uzaklaşmasını sağlıyor. Peki, hem pratik hem de doyurucu olan kahvaltı tarifleri nelerdir?
Çocukluk dönemindeki yeme içme alışkanlıkları çocukların fiziksel ve zihinsel olarak gelişimlerini büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle abur cubur kontrolünü sağlamak ve iyi bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir. Çocukların yiyecek ve içeceklere olan ilgisi sosyal medya, aile yapısı, arkadaşları ya da renki ambalajların etkisiyle değişkenlik gösterebilir. Peki çocuğunuz çok fazla abur cubur tüketiyorsa ne yapmalısınız? Abur cuburlar; yüksek kalori, yağ, şeker ve katkı maddeleri içerdiğinden sağlıklı bir alternatif değildir.
Hamilelik itibariyle başlayan gelişim süreci çocuk dünyaya geldikten sonra ay ve yıl bazında devam eder. Dönemsel olarak da gelişimin farklı evreleri ortaya çıkar. İlk zamanlarda bebekler konuşmaları sadece dinlerken ilerleyen dönemlerde ufak ufak kelimeleri telaffuz etmeye başlar. Daha ilerleyen zamanda çevresini merak etmeye başlayarak etrafa dokunur ve ilgiyle izler. Çocuk büyüdükçe her yaşta farklı bir gelişim aşaması başladığı için doğru ve sağlıklı beslenme bu sürecin en önemli destekleyicisidir.