
Sağlıklı Yaşam İçin Fiziksel Aktivite ve Oyun
Çocukların sağlığı ve mutluluğu için de fiziksel olarak aktif olmaları ve bunu alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir.
Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite,
- Çocukların büyüme-gelişmesini destekler,
- Kendilerini iyi hissetmelerini sağlar,
- Dayanıklılıklarını artırır,
- Daha güçlü kaslara sahip olmalarını sağlar,
- İştahı düzenler,
- İyi bir beslenme alışkanlığına sahip olmalarını sağlar,
- Şişmanlıktan korur,
- Kalp-damar hastalığı riskini azaltır,
- Kemikleri güçlendirir, kırık riskini azaltır,
- Vücut sağlığını destekler,
- Vücut şeklini ve görüntüsünü iyileştirir,
- Özgüveni artırır,
- Okul başarısını artırır,
- Sosyal ilişkilerini iyileştirir,
- Arkadaş çevresini zenginleştirir,
- Hayal gücünü geliştirir,
Tüm bu avantajları göz önüne alınarak, çocukların günde en az 1 saat fiziksel olarak aktif olmaları (oyun oynama, bisiklete binme, yüzme, futbol, basketbol, voleybol ve tenis oynama, ata binme, yürüme, ip atlama, çember çevirme, merdiven inme-çıkma, koşma, dans ve benzerleri) önerilmektedir.
Bunun için çocukların yaşa uygun olmak koşuluyla bireysel olarak fiziksel aktivite yapmaları ya da takım sporlarına katılmaları, sokak oyunlarına ve günlük yaşamla ilgili aktivitelere özendirilmeleri gerekmektedir.
Sporcu çocukların beslenmesi, tamamen sağlıklı beslenme esaslarına dayanır. Bununla beraber yapılan sporun türü ve süresine göre ilave enerji ve su başta olmak üzere, tüm besin ögelerinin yeterli oranda karşılanmasını gerektirir. Fiziksel aktivite ya da spor yapan çocukların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri halinde, bir yandan yapılan aktivitenin ya da sporun başarısı artarken, diğer yandan çocuğun gelişimi desteklenir.
Yemekten hemen sonra fiziksel aktivite ya da spor yapılması doğru değildir. Tercihen yemek yendikten en az 1 saat sonra yapılmalıdır.
Oyun oynarken, spor yaparken terlemeyle ile vücuttan sıvı atılır. Özellikle sıcak havalarda, terleme ve sıvı kaybı daha fazla olur. Terleme ile sadece sıvı kaybı olmaz. Beraberinde sodyum (Na), potasyum (K) denen mineraller de kaybolur. Bu durumda yorgunluk hissedilir. Vücuttan kaybolan sıvı ve mineralleri yerine koyabilmek için su başta, soda, tuzlu ayran, az şekerli sıcak-soğuk çay gibi içecekler ile 1 orta boy muz yenmesi önerilir.